keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Perunan tärkkelyspitoisuuden määrittäminen

Työn tarkoitus:
Määrittää perunasta tärkkelyspitoisuus.
Työn suoritus:
Ensiksi punnittiin noin puolikiloa perunoita, sitten perunat raastettiin ämpäriin johon lisättiin 2 litraa vettä jonka jälkeen annettiin sekoituksen seistä 15 minuuttia.

Sen jälkeen kaadettiin neste siivilän läpi että raaste jäisi siivilälle, huuhdeltiin siivillällä olevaa raastetta niin että tärkkelys saatiin talteen. Annettiin ämpärin olla tunnin verran paikallaan jonka aikana tärkellys laskeutuu pohjaan ja saadaan pinnalla oleva vesi imastua pois niin että pohjalle jäi vain tärkkelys joka kaavitaan dekantteriin, sitten kuivasimme sen lämpökaapissa ja punnitsimme.

Työssä tarvittiin
Ämpäri, siiviliä, perunoita ja raastin

Tulokset
Laskestaan tärkkelyksen saantoprosentti:
(tärkkelyksen paino/perunoidenpaino)x100%

89.69g/500g=0.17938x100%=17.9%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti